• Deň učiteľov

          • „Tá najlepšia vec na bytí UČITEĽOM je to, že na ňom záleží.

            Tá najťažšia vec na bytí UČITEĽOM je, že na ňom záleží každý jeden deň“.

            TODD WHITAKER

             

            Milé kolegyne a kolegovia,

            v dnešný slávnostný deň Vám chcem poďakovať za doterajší prístup k žiakom i k práci, za ľudský postoj a veľkorysosť plnú láskavosti, pochopenia, za trpezlivosť pri plnení náročných úloh výchovno-vzdelávacieho procesu.

            V tento deň patrí uznanie aj nepedagogickým zamestnancom v škole, ktorí tvoria neoddeliteľnú súčasť výchovno-vzdelávacieho procesu, bez ktorých by sa tento proces nemohol uskutočňovať.

            Prajem Vám veľa zdravia, osobných i pracovných úspechov.

            Prajem nám všetkým, aby každý spoločne prežitý deň v škole bol pre nás sviatkom.

                  PaedDr. Alena Miškovičová

                                                                                                                                                          riaditeľka školy                                                                                                                                                 

          • Rozvoj prírodovednej gramotnosti v materskej škole

          • S cieľom podporiť zlepšenie vybavenia materskej školy v oblasti detských  didaktických pomôcok a s cieľom rozvíjať u detí  prírodovednú gramotnosť , sme sa zapojili do projektu pre MŠ Múdre hranie.

            Velkú radosť mali Lienkové deti,pretože šťastie sa usmialo aj na nás.  Z tohto projektu získala naša MŠ finančnú hodnotu 500,-€  na zakúpenie didaktických pomócok na rozvoj myslenia našich Lienok . 

            Z finančnej hodnoty sme zakúpili: 

            -  včielku Bee Bot na precvičovanie programovania u detí po štvorcovej sieti,

            - mikroskop, s ktorým budu mať možnosť naši najmenší pozorovat a skúmat rôzne javy,

            - maketu ĺudského tela  s telesnými orgánmi vo veľkosti ľudského trupu ,túto pomôcku využijeme s deťmi  na spoznávanie a oboznamovanie sa s ĺudským telom,

            - v podoblasti Človek skladačku Vesmír využijeme pri aktivitách v oblasti Človek a príroda pri opisovani planét,

            - magnetickú stavebnicu, korá  poslúži na konštruovamie alebo pozorovanie prírodných javov  ako magnetizmus.

            Naše Lienky sa veĺmi tešia na nové bádanie a skúmanie .

             

            Bc. Anetta Karácsonyiová

            učiteľka MŠ

          • Mesiac knihy v MŠ

          • Celý mesiac sa Lienkové deti venovali v MŠ knihám. Pomocou zaujímavých prezentácí sa dozvedeli ako vzniká kniha, ako vzniká papier.Kto je ujo spisovatel ,či kto ujo ilustrátor. Naše Lienky si vyrobili svoju knihu pomocou strihania, lepenia, kreslenia. Oboznamili sa aj s písmenkami, určovali prvú hlásku v slove. Naučili sa ako správne používat knihu. Navštívili knižnicu v Základnej škole, kde mali možnosť si prezrieť rôzne knihy. Obĺúbené rozprávky ako Červená čiapočka, O troch prasiatkach si mohli zdramatizovat alebo reprodukovať. V Koze rohatej určovali poradie zvieratiek. A veru nezabudli ani na rozprávku o Jankovi a Marienke. Maľovali medovniky a tvorivo s fantáziou si vyrobili z odpadových materiálov  MEDOVNÍKOVÚ  CHALÚPKU a rozprávku O medovníkovej chalúpke si veru aj zahrali.

            Bc. Anetta Karácsonyiová

            učiteľka MŠ

          • 22.3.- Svetový deň vody

          • Svetový deň vody je medzinárodný deň oslavy vody a hlavne príležitosť dozvedieť sa viac o problémoch súvisiacich s vodou.

            Svetový deň vody siaha do roku 1992, kedy konferencia OSN o životnom prostredí a rozvoji odporučila oslavovať deň vody na medzinárodnej úrovni. Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov reagovalo vymenovaním 22. marca 1993 za prvý Svetový deň vody.

            V rámci Dňa vody si žiaci základnej školy pripomenuli dôležitosť tejto životodárnej tekutiny. Priamo v škole sa tematicky zladili do modrej a v symbolike pokračovali pri vyučovaní jednotlivých predmetov. Deti MŠ strihali,lepili a maľovali mráčik s kvapkami vody.

            Žiaci 7., 8.a 9.ročníka sa zapojili do čistenia brehov Hrona, ktoré organizoval SVP na priehrade Veľké Kozmálovce. Každý žiak dostal uvítací balíček potrieb, občerstvenie a reklamné produkty. Spoločnými silami vyzbierali cca 50 vriec odpadu.

            Vedenie školy

             

          • ZÁPIS DETÍ DO 1. ROČNÍKA PRE ŠK. ROK 2022/2023

          • Zápis žiakov do 1. ročníka ZŠ pre školský rok 2022/2023 sa bude konať 21.apríla 2022 ( štvrtok) od 13.30 do 16. 00 hod. v priestoroch základnej školy na prízemí v triede žiakov 1. a 2. ročníka. Zápisu je nutné, aby sa  zúčastnili všetky deti, ktoré do 31.8.2022 dosiahnu 6. vek života.

            V záujme maximálneho urýchlenia procesu zápisu si dovoľujeme Vás požiadať o  vyplnenie ELEKTRONICKEJ PRIHLÁŠKY, ktorá je už teraz dostupná na stránke : https://zscajkov.edupage.org/ v hornom menu.

            Osobné údaje na prihláške vypĺňajte presne v súlade s rodným listom a občianskymi preukazmi rodičov – s dĺžňami a mäkčeňmi. Vyplňte, prosím, všetky povinné polia a prihlášku odošlite. 

            Účasť dieťaťa na zápise je potrebná. K zápisu je potrebné doniesť :

            - vytlačenú a obidvomi zákonnými zástupcami podpísanú elektronickú prihlášku, 

            - čestné vyhlásenie:  zapis_cestne_vyhlasenie_zakonnych_zastupcov_formular.doc

            - kópiu rodného  listu dieťaťa,

            - kópiu kartičky poistenca dieťaťa,

            - platný občiansky preukaz zákonných zástupcov ,

            - v prípade začlenených žiakov aj správu z CPPPaP.

            NÁSTUP DO ŠKOLY, ZÁPIS DO PRVEJ TRIEDY

            Jedným z významných období v živote dieťaťa je nástup do školy. Pre dieťa je to prechod z obdobia „hier“ do obdobia „povinností“. Je to však aj obdobie zvýšenej záťaže pre rodičov.V dnešnej náročnej, uponáhľanej dobe plnej moderných výdobytkov techniky, keď sa stále hovorí o dôležitosti vzdelania, akosi očakávame, že dnešné deti sa rýchlo, niektoré ešte v škôlke, naučia čítať, písať, počítať, dokonca zapnúť, vypnúť počítač, naštartovať internet či ovládať mobilný telefón.Veľkým prínosom doby je zároveň skutočnosť, že detskí psychológovia, špeciálni pedagógovia a výchovní poradcovia sa čoraz viac sústreďujú na psychickú a sociálnu pripravenosť detí pred nástupom do školy.Najznámejším hlavným kritériom pre vstup do prvej triedy je vek dieťaťa. Empiricky stanovená veková hranica – dosiahnutie 6. roku – má v našom školstve dlhoročnú tradíciu. Väčšina detí, ktoré dovŕšia šiesty rok života pred začiatkom školského roka , je schopná bez väčších problémov začať školskú dochádzku a prijať novú rolu školáka. Povinnosťou rodičov je prihlásiť dieťa do základnej školy.

            Dôvody na odklad školskej dochádzky:

             dieťa sa narodilo medzi májom a augustom pred šiestimi rokmi,

             nemá záujem o učenie, nie je prirodzene zvedavé na nové veci, nekladie otázky,

             má problémy s výslovnosťou alebo nevie formulovať vety,

             dieťa je príliš malé na to, aby mohlo sedieť v školskej lavici,

             nevydrží sa sústrediť a nezapamätá si vetu,

             nedokáže sa orientovať v čase, neovláda priestorovú orientáciu,

             nevie dodržiavať základnú hygienu, samostatne sa obliekať, obúvať, vyzliekať, nevie jesť príborom,

             nepozná údaje o sebe(rodine, adresu, svoj vek),

             dieťa je nezrelé, neposedné, netrpezlivé.

            Pokiaľ sa u žiaka prvého ročníka základnej školy v priebehu prvého polroka prejaví nedostatočná telesná alebo duševná vyspelosť na školskú dochádzku, môže orgán štátnej správy v školstve na základe návrhu riaditeľa školy a po prerokovaní so zákonnými zástupcami dodatočne odložiť plnenie povinnej školskej dochádzky na nasledujúci rok.

            Od 01.01.2021 riaditeľ základnej školy nemôže rozhodovať o dodatočnom odložení plnenia povinnej školskej dochádzky.

            Povinná školská dochádzka je desaťročná a trvá najdlhšie do konca školského roku, v ktorom žiak dovŕšil 16 rokov veku, ak tento zákon neustanovuje inak . Existuje aj možnosť predčasného nástupu do základnej školy, ktorá je určená „deťom s predčasne rozvinutými školskými schopnosťami“, ale iba na odporúčanie pedagogicko-psychologickej poradne.Samotný dátum narodenia však nemôže byť jediným kritériom rozhodnutia o nástupe dieťaťa do 1. triedy. Aj pred 1. septembrom sa totiž rodia napríklad nedonosené deti, ktorých vývoj môže byť oneskorený, a naopak, po 1. septembri sa môžu narodiť deti vysoko inteligentné či s dynamickejším vývojom.Vždy je pritom potrebné rešpektovať individualitu dieťaťa a sledovať aj podnetnosť rodinného prostredia.

            Prihlasovacia povinnosť a starostlivosť o školskú dochádzkuZákonný zástupca dieťaťa, pestún alebo občan, prípadne ústav, ktorému bolo dieťa na základe súdneho rozhodnutia zverené do výchovy, je povinný prihlásiť školopovinné dieťa na zápis do školy a dbať o to, aby dochádzalo do školy pravidelne a včas. Ak prihlási žiaka na dochádzku do školskej jedálne alebo školského klubu, je povinný dbať o to, aby aj tam žiak dochádzal pravidelne a včas.

            Postup pri zápise žiaka do školy

            O mieste a termíne zápisu do základnej školy rozhodne riaditeľ školy zverejnením oznamu na všeobecne prístupnom mieste. Pri zápise sa môže zvážiť ponuka záujmových krúžkov, školského klubu detí, školskej jedálne ako aj projekty, do ktorých je škola zapojená.

            Zákonnému zástupcovi dieťaťa, ktoré je zdravotne postihnuté, sa odporučí, aby s dieťaťom navštívil špeciálno-pedagogickú alebo pedagogicko-psychologickú poradňu, ktorá sprostredkuje, aby dieťa absolvovalo príslušné vyšetrenia, a pripraví dokumentáciu, na základe ktorej riaditeľ špeciálnej školy  rozhodne o zaradení alebo nezaradení dieťaťa do špeciálnej základnej školy. 

            PaedDr. Alena Miškovičová

            riaditeľka školy

             

             

             

          • Manuál Školský semafor- aktualizácia

          • Vážení rodičia,

            po jarných prázdninách  deti a žiaci opäť zasadnú do školských lavíc. Vzhľadom na zlepšujúcu sa epidemickú situáciu a skončenie núdzového stavu vyhláseného uznesením vlády Slovenskej republiky č. 695 z 24. novembra 2021, bude od 28. februára 2022 v školskom roku 2021/2022 prebiehať  školské vyučovanie vo všetkých školách .V súvislosti  s opatreniami pred  nákazou choroby COVID-19 sa mení aj Školský semafor. Manuál je aktualizovaný  k 28.2. 2022 z dôvodu vydania nových vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva.

            Školská jedáleň prechádza do režimu bez obmedzení.

            Covid opatrenia - zmeny od 28.2.2022 - jasne a stručne:

            Od pondelka 28. februára platí individuálna izolácia. Izoluje sa iba pozitívny žiak, pričom zvyšok triedy ostáva v škole.

            Izolácia– platí len pre osobu pozitívne testovanú – po zistení pozitivity kontaktovať ošetrujúceho lekára. Žiak je doma v izolácii podľa pokynov lekára – zvyšok triedy pokračuje vo vyučovacom procese.

            Karanténa – týka sa osoby, ktorá bola v kontakte s pozitívne testovanou osobou. Do karantény ide žiak iba vtedy, keď má príznaky ochorenia a kontaktuje svojho lekára. Ak je žiak označený ako úzky kontakt a nemá príznaky pokračuje riadne vo vyučovaní. Trieda pokračuje vo vyučovacom procese. Osoba označená ako úzky kontakt je po kontakte s pozitívnou osobou povinná používať 10 dní rúško.

            Hromadne už triedam nebude karanténa nariaďovaná.

            Pri nástupe do školy (napr. po prázdninách), alebo ak chýba žiak viac ako tri dni (vrátane víkendu – napr. piatok + sobota + nedeľa) predkladá rodič Prehlásenie o bezpríznakovosti (Edupage, alebo vytlačené- príloha pod textom). 

            Rúško:

            - v triedach nepovinné (odporúčané),

            - na chodbách – áno

            - na vyučovaní, kde dochádza k zmiešaniu žiakov rôznych tried - áno

            V prípade pozitivity žiaka je rodič povinný túto informáciu bezodkladne oznámiť triednemu učiteľovi.

            Odporúčame  rodičom, aby pred nástupom do školy vykonali domáci Ag samotest svojim deťom.


            vyhlasenie_o_bezpriznakovosti_25.02.2022.doc

            Rozhodnutie_ministra_s_ucinnostou_od_28.2.2022.pdf​​​​​​​

            SKOL.SEMAFOR_MS_od_28.2.2022.pdf

            PaedDr. Alena Miškovičová

            riaditeľka školy