• "Už je ruka v rukáve"

          • Rozumiete významu tohto nadpisu? Lebo frazeologizmy mnohí mladí ľudia nepoznajú a nepoužívajú ich. Zmenili sme to pod vedením Mgr. Lenky Vargovej počas päťmesačného medzinárodného projektu Fun with idioms. Zažili sme s frazeologizmami zábavu a skúsenosť, že sme schopní dorozumieť sa s iným národom, dozvedieť sa viac a...... byť viac človekom.

            Posledná fáza projektu - súťažná videokonferencia priniesla pocity napätia, blízkosti, obohatenia, hudbu a smiech ( napr. vďaka našim pokusom o herecké stvárnenie frazeologizmov). Oba - náš aj poľský team dosiahli najvyššiu možnú úroveň úspešnosti ( tzv. Sieň slávy), pričom čajkovský team dosiahol lepšie skóre. Rozdali sme ceny pre tých účastníkov projektu, ktorí sa pričinili o výborný výsledok kvízu ( Bright Idea Awards), cenu pre chalana, čo po celý čas zabezpečoval dobrú náladu ( Project Clown Award ). Decká si sami udelili aj "cenu z recesie" s názvom cena Juraja Jánošíka. Oba národy majú totiž rovnaký frazeologizmus- Akoby hrach na stenu hádzal. Takže túto cenu si prisúdili tí, čo im poznávanie frazeologizmov bolo ako na stenu hádzať......... ( hrdinovi známemu u nás aj v Poľsku bola osudná zrada s hrachom. )

            V závere boli Poliaci očarení našou školskou hymnou( pod vedením Mgr. Patrícii Chudej, na gitare sprevádzal pán školník Jozef Polc). Nálada stretnutia gradovala, keď sa pani učiteľky jedna po druhej obrátili na svoje deti s otázkou, či budeme pokračovať v spolupráci na budúci školský rok. Z oboch strán- z triedy aj z monitoru zaznelo to isté: áno. Poľská angličtinárka pani Joanna Mach to okomentovala tak, že nečakane prešla z angličtiny do našej ľúbozvučnej slovenčiny : "Už je ruka v rukáve! "

            Smiechu nebolo konca kraja a sme vďační. Máme nových priateľov.

            Mgr. Lenka Vargová

          • Vynášanie Moreny

          • Jedným z cieľov výchovy v MŠ je sprostredkovať deťom svet tradícii a ľudových zvykov prostredníctvom zážitkového učenia. Snažíme sa viesť deti k spoznávaniu histórie našej obce, približovať a oživovať zvyky a tradície, ktoré vyvierajú z našej bohatej minulosti. Jeden zo zvykov, ktorý sa zachoval do dnešných čias sa koná koncom zimy a vyjadruje túžbu ľudí skoncovať s chladným počasím a privolať teplé lúče slnka.

            V MŠ sme s deťmi pomocou odpadového materiálu  vyrobili Morenu. Morena symbolizovala zimu, preto ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. Deťom sme najskôr v triede rozprávaním priblížili tento ľudový zvyk. Deti zobrali Morenu, ostatné sa pripojili do sprievodu a  spoločne so spevom piesne:"Nesieme Morenu"  hodili Morenu do vody a tak sa rozlúčili so zimou a privítali jar . Deti  pritom  recitovali báseň:

            Morena, Morena, obi si kolená.

            Prichystáme ťa, oblečieme ťa,zapálime ťa, zhodíme ťa.

            Vo vode ťa utopíme, takto ťa odprevadíme.

            Nech rozkvitne zelený háj a nech príde krásna jar.

            Jaroslava  Miháľová

          • Naše deti prispeli k tvorbe KNIHY LESNEJ ŠKOLY II.

          • „Príroda je jediná kniha, ktorá na všetkých stránkach ponúka zaujímavý obsah.“

            (Johann Wolfgang von Goethe)


             V rámci mesiaca „Marec mesiac knihy“, sme sa s deťmi zapojili do projektu Lesnej školy v Leviciach -  KNIHA LESNEJ ŠKOLY II. V ŠKD sme sa pustili do kreatívnej tvorby plnej rôznych omaľovániek, kde sme  sa pohrali s „farbami lesa“. Vymýšľali sme príbehy zo života zvierat, kde deti „ pustili svoju uzdu fantázie“. Pripomenuli sme si aj dôležitú prácu lesníkov v súvislosti so starostlivosťou o zvieratá v zimnom období. Maľované čítanie, rýmovačky, či zaujímavosti z ríše zvierat, ktoré sme  si vyhľadali v knihách našej knižnice. Svojou tvorbou sme  prispeli do výroby  v poradí už II. knihy Lesnej školy v Leviciach. Inšpiráciou nám  bola návšteva Lesnej školy v Leviciach, kde sme  mohli rôzne veci vnímať svojimi zmyslami. Nielen vidieť a pozorovať, ale aj fyzicky sa dotýkať a spoznávať dotykom a vôňou. Príroda je pre nás a pre budúcnosť našich detí veľmi dôležitá, deťom je blízka svojou krásou a premenlivosťou.

            Jana Salajová

          • 28. marec - Deň učiteľov

          • Milé kolegyne a kolegovia,

            v dnešný slávnostný deň Vám chcem poďakovať za doterajší prístup k žiakom i k práci, za ľudský postoj a veľkorysosť plnú láskavosti, pochopenia, za trpezlivosť pri plnení náročných úloh výchovno-vzdelávacieho procesu.

            V tento deň patrí uznanie aj nepedagogickým zamestnancom v škole, ktorí tvoria neoddeliteľnú súčasť výchovno-vzdelávacieho procesu, bez ktorých by sa tento proces nemohol uskutočňovať.

            Prajem Vám veľa zdravia, osobných i pracovných úspechov. Prajem nám všetkým, aby každý spoločne prežitý deň v škole bol pre nás sviatkom.     

            PaedDr. Alena Miškovičová

            riaditeľka školy

             

          • Otvorená hodina v triede 1. a 2. ročníka

          • 28.3. 2023 sa v priestoroch základnej školy v triede 1. a 2. ročníka konala otvorená hodina.  Na otvorenej hodine boli prítomní aj rodičia budúcich prvákov. Mali možnosť sledovať prebieh vyučovacej hodiny v spojených ročníkoch. Všetkých prítomných privítala riaditeľka školy PaedDr. Alena Miškovičová. Vyučovaciu hodinu viedla "prvácka" triedna učiteľka Mgr. Katarína Palaťková za pomoci maskota triedy - Mima. Žiaci 1. a 2. ročníka  preukázali svoje vedomosti a zručnosti. Zahanbiť sa nedali ani deti z  materskej školy, ktorí sa chystajú na budúci rok do 1. ročníka ZŠ. Vedeli sa predstavit, určiť prvú hlásku vo svojom mene. Nemali problém  určiť dni v týždni, poznali zvieracie rodinky a zvieratká  správne spočítali. Za odmenu  si hrdo odniesli medailu s Mimom.

            Pani učiteľka ukázala svoje pedagogické majstrovstvo a presvedčila všetkých o tom, že v spojených ročníkoch  je výučba netradičná a je potrebná samostatnosť a sústredenosť žiakov. 

             Bc. Anetta Karácsonyiová

          • Marec mesiac knihy

          • 22.3.2023 sme sa so  žiakmi 1.- 4. ročníka zúčastnili exkurzie v Leviciach. Najskôr sme navštívili Levický hrad. Zamestnankyňa múzea nám porozprávala o histórii Levického hradu, previedla nás miestnosťami plnými  rôznych  vykopávok a exponátov, ktoré sa našli v Levickom okrese. Chlapcov najviac zaujali zbrane a dievčatám sa páčili divadelné bábky a dobové oblečenie.

            Keďže marec je Mesiacom knihy, navštívili sme pri tejto príležitosti aj Tekovskú knižnicu. Pani knihovníčka oboznámila deti s priestormi knižnice, vysvetlila nám ako sú usporiadané knihy v regáloch. Potom nám zahrali bábkové divadlo z knihy Ježko Jožko a Krtko Rudko od spisovateľa Jozefa Pavloviča. Deťom sa v knižnici páčilo, mali možnosť si prezrieť aj knihy a maľovať.  

            Deti sa na exkurzii veľmi pekne správali, boli slušné v autobuse a aj pri presune z hradu do knižnice.

            Mgr. Darina Tordová                                                                                                                                                                       

          • Pripomenuli sme si Svetový deň vody

          • Na zemskom povrchu je  98 % vody, ale len 2,5 % je z tohto objemu voda čistá. Podiel pitnej vody na Zemi je stále nižší. Podľa svetovej organizácie WHO nemá až 8 miliónov ľudí na svete prístup k čistej pitnej vode. Viac ako 3,5 milióna ľudí ročne zahynie na následky chorôb, ktoré spôsobuje konzumácia špinavej a nefiltrovanej vody. O týchto faktoch   i o tom, aká je voda dôležitá pre nás a ako s ňou treba zaobchádzať  je potrebné hovoriť  s deťmi v škole.

            V stredu  22.3. si najmenšie deti z triedy Zvedavé Lienky pripomenuli Deň vody. Porozprávali sa o tom ,aká je voda vzácna pre nás všetkých. Temperovými farbami namaĺovali kvapky vody a kolobeh vody . Ako funguje kolobeh vody v prírode , si  spoločne vysvetlili. Zvedavé Lienky boli veĺmi šikovné a dokázali usporiadať kvapky vody podĺa veĺkosti. Bol to poučný a tvorivý deň  .

            Žiaci 5. až 8. ročníka sa  zúčastnili geografickej exkurzie pod vedením pani učiteliek  Drdošovej, Chudej, Láskovej a Števárovej. Naším prvým cieľom bol jeden z najkrajších a najväčších tajchov na Slovensku, Počúvadlianske jazero, pri ktorom sme si povedali , čo znamená tajch a prečo vznikol. Po krátkej prechádzke okolo jazera sme sa po zelenej značke vybrali na najvyšší vrch Štiavnických vrchov, Sitno. Túto , nie celkom jednoduchú túru, sme nakoniec všetci úspešne zvládli a dostali sme sa do výšky 1009 m n.m.. Mali sme krásny výhľad, keďže počasie nám ho doprialo. Na vrchu Sitna pani učiteľky pripravili aktivity zamerané k Svetovému dňu vody. Zisťovali sme pH vody z tajchu, ale aj z prameňa, okolo ktorého sme išli na vrchol. Ďalej sme si  s deťmi zahrali kvapkové piškvorky, pri ktorých sme si museli otestovať aj našu kondičku. Využili sme prírodný materiál, ktorý sme zriedili s vodou a grafitovou technikou sme na papieri vytvorili rôzne umelecké diela. Po aktivitách a oddychu sme zdolali aj vzostup späť k tajchu. Unavení, ale zato s dobrým pocitom, sme si sadli do autobusu a vrátili späť do školy.

            Naši deviataci práve dopísali v škole monitor. Pevne veríme, že tento deň bol pre všetkých jedinečným zážitkom.

            Mgr. Patrícia Chudá

          • Ako sme v našej škole oslávili svetový deň Downovho syndrómu

          • 21.3. sa celosvetovo oslavuje Deň Downovho syndrómu. Tento deň nie je ani náhodou stavaný na tento dátum len tak. Pri tomto ochorení má totiž dieťa 3 kópie chromozómu 21 namiesto dvoch. 

            V našej škole sme si tento deň pripomenuli besedou s Miroslavom Šidlom, ktorý trpí touto genetickou poruchou. Ochotne nám prišiel v doprovode svojej matky porozprávať o svojom živote. V úvode besedy sme deti oboznámili s touto chorobou, čím je spôsobená a čím sú ľudia s týmto ochorením vynimoční. Mirec nás presvedčil , že aj ľudia so zdravotným znevýhodnením majú svoje ciele, ambície, túžby a aj úspechy. Miro je úspešným reprezentantom Slovenska v Špeciálnej olympiáde, a tak isto aj v jazde na koni (parawesterne).V závere besedy spolu so svojou maminou predstavil tieto svoje koníčky a záľuby. Na ukážku nám priniesol aj zopár zo svojich mnohých ocenení za plávanie, parawestern, ale aj Jánskeho plaketu za darovanie krvi. 

            Deti boli besedou a životom húževnateho Mirka zaujaté. Mali veľa otázok . Mirka ocenili veľkým potleskom.

            Svetový Deň Downovho syndrómu je spojený aj s ponožkovou výzvou. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Samozrejme sa do tejto výzvy zapojili aj žiaci našej školy.

             

          • Ponožková výzva

          • Zajtra nás čaká v škole zaujímavá akcia. V rámci svetového dňa Downovho syndrómu čaká deti v našej škole beseda s výnimočným chlapcom, ktorý má toto postihnutie. Na besede si povieme, čo toto ochorenie znamená, prečo sa slávi práve 21.3. a mnoho ďalšieho, čo deti bude zaujímať. Na podporu týchto ľudí si každý prineste každú ponožku inú... Prečo? aj o tom si povieme zajtra....

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • Riaditeľstvo  Základnej školy s materskou školou, Čajkov 285 pozýva všetkých predškolákov  a ich rodičov na Deň otvorených dverí  dňa 28.3.2023 . V   čase od 9:30 - 10:15  v triede spojených prvákov a druhákov bude možnosť zúčastniť sa otvorenej hodiny.

            Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou, Čajkov 285  oznamuje rodičom detí, že zápis na povinné plnenie školskej dochádzky pre školský rok 2023 /2024 sa uskutoční

            3. apríla 2023

            v čase od  14,00 hod.  do 16,00 hod.

            Zápis bude prebiehať fyzicky za prítomnosti obidvoch zákonných zástupcov spolu s dieťaťom v priestoroch  základnej školy.

            Podľa § 144a, zákona č. 245/2008 účinného od 1. 1. 2022 sa na prihláške vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov!

            Podpis oboch zákonných zástupcov sa nevyžaduje ak:

            • jednému z rodičov bolo obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv,
            • jeden z rodičov nie je schopný podpísať sa (vyžaduje sa o tom potvrdenie lekára),
            • vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (rodič predloží písomné vyhlásenie zákonného zástupcu) : 
            • ak sa rodičia na tom dohodli (rodičia predložia písomné vyhlásenie). 

            Zápisu sa zúčastnia všetky detí narodené  od 1. 9. 2016 do 31. 8. 2017 a aj deti, ktoré v školskom roku 2022/2023 pokračovali v plnení povinného predprimárneho vzdelávania v MŠ / mali tzv. odklad školskej dochádzky/.

            V prípade, že sa z vážnych dôvodov nemôže zápisu zúčastniť niektorý zo zákonných zástupcov, treba postupovať podľa usmernenia z MŠVVaŠ SR:

            https://www.minedu.sk/usmernenie-k-prijimaniu-deti-na-vzdelavanie-v-zakladnej-skole-na-skolsky-rok-20222023/

            Elektronické prihlášky na vzdelávanie v základnej škole budú k dispozícii na webovom sídle základnej školy od 1. apríla 2022.

            Prihlášku odporúčame vyplniť už pred príchodom na zápis a v prípade možnosti ju priniesť do školy vytlačenú, ale nepodpísanú (podpisovať sa bude až na mieste).

            Elektronická prihláška sa považuje za akceptovanú až po jej podpísaní na zápise. Vyplnenie elektronickej prihlášky nenahrádza samotný zápis.

            Ak dieťa dovŕši do 31. 8. 2022 šesť rokov, je povinnosťou zákonného zástupcu prihlásiť ho na plnenie školskej dochádzky v základnej škole, a to aj v prípade, že zákonný zástupca uvažuje o odklade školskej dochádzky alebo sa u dieťaťa objavil problém, ktorý si bude vyžadovať špeciálny prístup.

            Deti s odloženou školskou dochádzkou, ktoré boli na zápise minulý rok (k školskému roku 2021/2022), sú povinné prísť znovu na zápis.

            Podľa platnej legislatívy žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt, ak zákonný zástupca pre svoje dieťa nevyberie inú základnú školu. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej, ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie.

            Legislatíva k zápisu detí

            Ak by ste potrebovali riešiť nejakú špecifickú situáciu, môžu vám pomôcť nasledujúce zákony a nariadenia:

            ·     zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

            ·     § 19, § 20, § 23, § 24, § 25 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

            ·     vyhláška Ministerstva školstva SR č. 320/2008 Z. z. o základnej škole

            · usmernenie k prijímaniu detí na vzdelávanie v základnej škole na školský rok 2022/2023

            https://www.minedu.sk/usmernenie-k-prijimaniu-deti-na-vzdelavanie-v-zakladnej-skole-na-skolsky-rok-20222023/

            Ako zapísať dieťa do základnej školy?

            Do prvého ročníka môže nastúpiť dieťa, ktoré v čase nástupu na povinnú školskú dochádzku dovŕši 6 rokov a dosiahne školskú spôsobilosť.

            Zápis v školskom roku 2022/2023 sa týka detí s dátumom narodenia od 1. septembra 2015 do 31. augusta 2016.

            Pri zápise je potrebné predložiť nasledujúce doklady:

            ·     rodný list dieťaťa,

            ·     občiansky preukaz zákonných zástupcov,

            ·     v prípade zdravotne postihnutého dieťaťa doklad o jeho zdravotnom postihnutí,

            ·     v prípade dieťaťa, ktoré je v starostlivosti zariadenia pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, doklad o odbornom posúdení pripravenosti dieťaťa na školu (ak ho v čase zápisov už majú),

            ·     ak je výkon rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu upravený súdom, zákonný zástupca dieťaťa preukáže pri zápise zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti.

            Škola bude pri zápise požadovať osobné údaje a predloženie dokladov dieťaťa a zákonných zástupcov podľa platnej legislatívy.

            Kto posúdi, či je dieťa pripravené na vstup do školy?

            Na jednej strane sú to, samozrejme, rodičia, ktorí vidia svoje dieťa a môžu vnímať jeho prednosti i rezervy. Na druhej strane by rodičia mohli požiadať o konzultáciu pedagóga v MŠ, ako on vníma dieťa z pedagogického hľadiska a či prípadne navrhuje nejaké odporúčania na prácu doma. No a v konečnom dôsledku je to detský psychológ, ktorý cielenými diagnostickými prostriedkami dokáže posúdiť pripravenosť dieťaťa s ohľadom na nároky školy, na jeho sociálnu i emocionálnu pripravenosť.

            Existuje možnosť predčasného nástupu do školy?

            Ak zákonný zástupca dieťaťa požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky  výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. Zároveň treba doložiť potvrdenie o plnení povinného predprimárneho vzdelávania z príslušnej materskej školy. Bližšie informácie ohľadom tohto potvrdenia sa nachádzajú v aktuálnom usmernení ministerstva školstva:

            https://www.minedu.sk/usmernenie-k-prijimaniu-deti-na-vzdelavanie-v-zakladnej-skole-na-skolsky-rok-20222023/

            Čo ak s dieťaťom, ktoré by malo začať plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole, žijete v zahraničí alebo plánujete do zahraničia odísť?

            Dieťa musí byť riadne prihlásené do základnej školy v Slovenskej republike. Zákonný zástupca dieťaťa písomne požiada riaditeľa tejto školy o povolenie vzdelávania v škole, ktorá sa nachádza mimo územia Slovenskej republiky.

            Čo ak má dieťa dvojité občianstvo a trvale žije na území iného štátu?

            Ak má dieťa trvalý pobyt v zahraničí a tam bude navštevovať základnú školu, zákonný zástupca nemá na Slovensku záväzky týkajúce sa plnenia povinnej školskej dochádzky.

             

            Dokumenty k zápisu do 1. ročníka:

            1. Občiansky preukaz zákonných  zástupcov
            2. Rodný list dieťaťa
            3. Elektronická prihláška na zápis do 1. ročníka :  https://zscajkov.edupage.org/register/ 

            Na stiahnutie: 

            Usmernenie_k_zapisu pdf

            Pisomne_vyhlasenie.doc

            Vyhlasenie.doc

             

            Čo musí rodič predložiť pri žiadosti na pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v MŠ?

            1. Potrebná bude písomná žiadosť – originál s podpismi (vzor žiadosti v prílohe)

            2. písomný súhlas príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie

            3. písomný súhlas pediatra 3. informovaný súhlas zákonného zástupcu (vzor informovaného súhlasu v prílohe)

             

            Termíny :

            1.Podať podnet zo strany zákonného zástupcu – do konca apríla 2023

            2. Zákonný zástupca dodá žiadosť (podľa bodu č.4) riaditeľke ZŠ s MŠ MŠ – do 7.mája 2023

            3. Riaditeľka ZŠ s  MŠ vydá rozhodnutie o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa v MŠ – 30.júna 2023

            ziadost_o-pokracovani.doc

            ziadost_do_I._rocnika_mimo__nas_obvod.odt

            informovany_suhlas_pokracovanie_v_plneni_ppv_chl_.doc

            Vedenie školy

             

          • Žiaci priviedli svoje postavičky k životu

          • Dnes sme si so žiakmi 6. ročníka vyskúšali ,aké je to spojiť 2 predmety do jedného - prepojenie medzipredmetových vzťahov Výtvarnej výchovy a Informatiky. Na hodine výtvarnej výchovy sme si so žiakmi nakreslili rôzne postavičky, ktoré sme následne pomocou školských tabletov" priviedli k životu ". Žiakov táto aktivita veľmi bavila, dokonca vymysleli a vyskúšali animovať aj vlastné fotografie, čo už však nevyzeralo podľa ich predstáv 😅.

            Mgr. Michaela Drdošová

          • Lesná škôlka – zážitkové učenie

          • Dnes mali naši žiaci nevšedné vyučovanie - zážitkové učenie. Do našej školy zavítali nevšední operení kamaráti z OZ SOKOLIARI MAJSTRA VAGANA pod vedením sokoliara Huberta a Juraja.  Žiaci 1. stupňa základnej školy a deti materskej školy sa oboznámili nielen so životom zvierat v lese, s ich vzhľadom a potravou, ale mali možnosť aj manipulovať s rôznymi druhmi dreva a srsti. Sokoliari pripravili pre deti aj rôzne hry. Najväčším prekvapením a zážitkom boli pre deti dravce, ktoré si deti mohli aj pohladkať. Odvážnym deťom poskakoval po čiapkach sokol a svoje letecké schopnosti ukázala sova. Zlatý klinec zážitkového učenia bol 3,5 kg orol, ktorý majestátne mával krídlami a dával o sebe vedieť. Pre deti bolo toto vystúpenie úžasným zážitkom a budú naň ešte dlho spomínať.

            Mgr. Katarína Palaťková

          • Podporte budúcnosť našich / Vašich detí

          • Dobrý deň, vážení priatelia školy, opäť je tu čas podávania daňových priznaní a my by sme vás chceli požiadať o vaše 2% percentá z dane, ktorými nám môžete veľmi pomôcť pri zlepšovaní podmienok v našej škole.

             

            Na Webovej stránke našej školy môžete nájsť všetky potrebné informácie:

            ​​​​​​​https://zscajkov.edupage.org/percenta2/

             

            Ďakujeme vám

          • JEDNA RODINA

          • Posledný deň pred prázdninami si vychutnáva každé školopovinné dieťa. S deťmi z Čajkovskej základnej a materskej školy sme zažili pred jarnými prázdninami " dokonalý" posledný deň. Rozlúčili sme sa veselým fašiangovým karnevalom. To, že sme mohli mať karneval po dlhšej dobe, bolo cítiť na nálade. Nežné postavičky ako jahôdka, srnka, kvietok a princezničky boli v bezpečí pri tvrdých chlapoch ako policajt, Spiderman alebo pri magických vílach a anjeloch. Nechýbali veselé masky ako šašo, popcorn alebo čajkovská totka. Sympatie si získali ôsmaci( Šmolkovia) a deviataci( Agenti 007), ktorí ukázali, že sa dá zabaviť v každom veku. Vytancované deti, pani učiteľky, pani vychovávateľky a asistentky súťažili v disciplínach, ktoré pripravili najstarší žiaci školy.  Masky zakryli rozdiely. Opäť sme boli raz jedna čajkovská rodina.

            Mgr. Vargová Lenka

          • OZNAM O PRERUŠENÍ PREVÁDZKY MŠ

          • Vážení rodičia, z dôvodu vysokej chorobnosti detí v MŠ bude v dňoch 9.2.2023 - 10.2.2023 prerušená prevádzka MŠ. Riadna prevádzka MŠ  bude pokračovať pondelok 13.2.2023.

          • ŠALIANSKY MAŤKO

          • Dňa  9. januára 2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese povesti Šaliansky Maťko. Zúčastnilo sa ho spolu 21 žiakov. Tohto roku si školská porota vypočula množstvo krásnych a širokospektrálnych povestí.

            Výsledky:

            I. KATEGÓRIA:

            1. miesto Filip Slušný 3. roč.

            2. miesto Ema Horváthová 3. roč.

            3. miesto Karin Tordová 3. roč.

             

            II. KATEGÓRIA:

            1. -

            2. miesto Carmen Tóthová 5. roč.

            3. miesto Elias Čunderlík 4. roč.

             

            III. KATEGÓRIA:

            1. miesto Lukáš Kuťka 6. roč.

            2. miesto Veronika Tordová 6. roč.

            3. miesto Karin Ďurovská 6. roč. a Nina Uhnáková

            Všetci žiaci predviedli veľmi dobrý výkon, za ktorý si zaslúžia pochvalu. Víťazi  školského kola postúpili ďalej reprezentovať našu školu v okresnom kole (31.1.2023 v Leviciach), kde bola veľká konkurencia. Žiaci si so sebou odniesli nové skúsenosti a krásny umelecký zážitok..

            Mgr. Patrícia Chudá, učiteľka SJL

          • ŠKOLSKÁ SUPERSTAR

          • Na záujmovom  krúžku Hudba nás baví II sa uskutočnila Karaoke Superstar. Zúčastnilo sa jej 6 odvážnych speváčok z 5. a 6. ročníka. Porota bola zložená z pedagógov , ale aj jedného žiaka, aby bol zohľadnený každý faktor. Dievčatá sršali energiou a spolu s porotou a divákmi si túto akciu veľmi užili.

            Mgr. Michaela Drdošová

          • AKO ŽILI NAŠE STARÉ MAMY

          • Naša ZŠ s MŠ  je zameraná na rozvíjanie a podporovanie regionálnej výchovy u našich detí. v MŠ  sme sa     rozhodli využiť  príležitosť  a pozvať do našej  materskej školy  odborníka na folklór,  tradície a zvyky v našom regióne. Našu Lienkovú  MŠ  navštívil   lektor  Dávid Hudec. Priniesol nám veľa krásnych  historických  predmetov: kroje, vedrá, lopovy, šatky, spodníky, ručníky, rôzne plodiny. Tohto všetkého  sa mohli naše deti  v MŠ  dotknúť, chytiť, vyskúšať a porozprávať sa. Všetky veci sa týkali aj  našej rodnej obce. Deti mali možnosť sa porozprávať o tradíciách, zvykoch, ako sa voľakedy žilo. Pán lektor sa s deťmi porozprával o viacerých zaujímavostiach z nášho regiónu, o sadení a využití  rôznych plodín a obilnín. Deti sa dozvedeli ,čo všetko sa voľakedy sadilo, či už kukurica alebo iné plodiny dôležité pre život. Dozvedeli sa, že voľakedy sa všetko zúžitkovalo od zrnka až po šúpolie. Taká kukurica. Keď sa zasadila a  vyrástla nakŕmila húsky, zo šúpolia mohli naše staré mamy vyrábať a tvoriť všeličo potrebné a pekné pre život. Obec Čajkov je typická krásnymi vinicami. Voľakedy sa vinič viazal práve so špagátmi zo šúpolia. A kukuričné šúľky? Kukuričné šúľky vedeli zohriať príbytky domovov ľudí. Deti mali možnosť porozprávať sa aj o tom, ako sa naši predkovia  obliekali. Dievčatá si mohli vyskúšať spodníky, šatky, ručníky a chlapci klobúk sviatočný, aj na všedný deň.

            Bc. Anetta Karácsonyiová