• Vianočné prianie

          • Magický čas Vianoc sa blíži. Prajeme radostné prežitie vianočných sviatkov,Boží pokoj, lásku a požehnanie nech Vás všetkých sprevádzajú v novom roku.

                                                                                        Deti, žiaci a zamestnanci ZŠ s MŠ Čajkov

          • VIANOČNÝ DOTYK Z POĽSKA

          • Mať na štedrovečernom stole dvanásť chodov! Presne toľko, koľko má rok mesiacov. To je......? To je tradičný poľský zvyk na Štedrý večer. Vianočnou atmosférou dotknutá videokonferencia priniesla informačnú výmenu dvoch kultúr. Deti si pripravili pre partnerov z medzinárodného projektu otázky ako napr.:Koľko týždňov prázdnin máte v lete?( zistili sme, že poľské decká sú tie šťastnejšie- majú 10 týždňov prázdnin). Nosíte v škole uniformy?( už nie), Máte v škole automat na nápoje? ( zatiaľ nie) a pod. Spoznávať sa navzájom nám umožnila angličtina. Iba dve scénky týkajúce sa vianočných tradícií zazneli v našich rodných jazykoch a priniesli kopec zábavy. V závere nás zahriali tóny vianočných kolied a úprimné vyznanie poľských poslucháčov, že sme im pripravili nádherný vianočný koncert. Wesolych Sviat! 

            Mgr. Lenka Vargová 

          • KOLEDOVANIE V OBCI

          • Tak ako po iné roky aj túto poslednú adventnú nedeľu 18.12.2022 žiaci našej školy koledovali v obci a roznášali oblátky. Chceme sa všetkým spoluobčanom poďakovať, že deti prijali  a koledou si pripomenuli najkrajšie sviatky roka -  Vianoce. Poďakovanie patrí aj žiakom našej školy, ktorí koledovali a pani Zdenke Matiašovskej, ktorá nám s mamičkou už po druhý rok napiekla a darovala domáce oblátky. Vyzbieraná suma bola 577,-€.  Tieto peniaze sa pridajú k FP získaných z rodičovskej zábavy a zakúpime pre žiakov ŠKD a  deti MŠ ďalšiu preliezku do areálu školy . Ešte raz  ďakujeme všetkým účastníkom koledovania a prajeme príjemné prežitie Vianoc a  všetko len to najlepšie v novom roku 2023.

            Mgr. Darina Tordová

          • Školský časopis PRIMÁČIK v predaji

          • Milí žiaci, milí rodičia, milí priatelia školy,

            v týchto dňoch v našej škole vyšlo druhé číslo časopisu PRIMÁČIK. Je plné zaujímavých informácií zo života školy a materskej školy. Novinka v našom časopise je ŽOLÍK, ktorý môže našich žiakov zachrániť od ústneho skúšania v škole. Časopis  je môžné si  zakúpiť u pani  učiteľky Kataríny Palaťkovej ihneď po sviatkoch. Cena časopisu je 2 €.

          • PRERUŠENIE PREVÁDZKY MŠ, ZŠ a ŠJ

          • Vážení rodičia, z dôvodu vysokej chorobnosti detí, žiakov a zamestnancov ŠJ bude v dňoch 20.12.2022- 22.12.2022 prerušená prevádzka MŠ, ZŠ a ŠJ. Na základe nízkeho záujmu rodičov o prevádzku MŠ počas vianočných v ZŠ bude prevádzka v MŠ prerušená od 23.12.2022 do 5.1.2023.

            Veríme, že toto opatrenie nám pomôže zastaviť stúpajúcu chorobnosť a budeme si môcť všetci užiť pokojné a zdravé Vianoce. 

            Od 23.12.2022 majú žiaci ZŠ  do 5.1.2023 vianočné prázdniny. Riadna prevádzka MŠ, ZŠ a ŠJ budepokračovať pondelok 9.1.2023.

          • Mikuláš v MŠ

          • Do našej materskej školy zavítal svätý Mikuláš, ktorý rozžiaril tváre všetkých detičiek. Tento rok boli deti veľmi dobré, takže prišiel bez čerta. Deti sa svätému Mikulášovi predstavili, zaspievali mu i zarecitovali pripravené básne a piesne. Za odmenu každý dostal sladký balíček. Radosť, ktorú bolo možné vidieť v detských očkách, si budeme niesť v našich srdciach.

            Mgr. Miroslava Harmanová

          • Mikulášske predstavenie v Nitre

          • Každoročne v Deň svätého Mikuláša naša škola organizuje  filmové predstavenie pre žiakov základnej školy. Žiaľ 2 roky kvôli pandémii sme museli predstavenie vynechať. Dnes sme so žiakmi navštívili filmové predstavenie v Nitre v obchodnom centre Mlyny. Žiaci si vybrali animovaný film MIMONI 2. A tak s popkornom v ruke  bolo v sále veselo. Žiakom sa film páčil, veľa sa nasmiali  . Po predstavení  sme sa so  žiakmi  prešli v nákupnom centre  po vianočne vyzdobených obchodoch . Už sa všetci  tešíme na budúci  rok na ďalšie filmové predstavenie.

            Mgr. Darina Tordová

          • Moderný výchovný koncert

          • Dnes sa v škole od rána spievalo. V edukačnom programe pod názvom MUZIKA  účinkovali  profesionálni hudobníci Alek Malo a Oliver Šipkovský. Obaja pôsobia už niekoľko rokov v oblasti hudobno-výchovných koncertov pre deti a mládež, aj ako učitelia hudby a lídri svojich hudobných zoskupení. Piesne , hrané a spievané hudobníkmi naživo, priamo korešpondovali s témou programu, ktoré boli podporené video-projekciou.  Deti i žiaci mali možnosť vstúpiť do diania prostredníctvom  aktivít. Našim žiakom nerobil problém zodpovedať otázky: čo je duet, čo je evergreen a poznali interpretov zo slovenskej i československej scény.  Vypočuli sme si  piesne od známych spevákov i skupín ako je ELÁN, OLYMPIC, TEAM, IMT SMILE, MIROSLAV ŽBIRKA a MARIKA GOMBITOVÁ, ROBO GRIGOROV, KAROL DUCHOŇ, KATKA KNECHTOVÁ, RICHARD MULLER, LUKÁŠ ADAMEC . Deti počas výchovného koncertu započuli mená známych textárov a skladateľov. Chodbou  sa  ozýval hromadný hlasný spev detských divákov, čo značí o úspešnosti tohto podujatia.

            vedenie školy

             

          • S angličtinou nielen o našom jazyku

          • Medzinárodné projekty nie sú v čajkovskej škole novinkou. A predsa. Po prvýkrát tvoríme svoj vlastný medzinárodný projekt na novoutvorenej platforme Európskej komisie pre vzdelávanie, ktorá združuje takmer  700 000 učiteľov. Záujem o náš projekt prejavili viaceré krajiny. Vybrali sme si partnerov z Turecka a Poľska. Spolu objavujeme - tak trochu zabudnuté dedičstvo nášho jazyka - frazeologizmy, ktoré náš moderný spôsob života vytláča. ( Ako napr. Kôň má štyri nohy, a predsa sa potkne. Sedí ako na ihlách a pod.) Jazyk dorozumievania je angličtina - ktorá nám umožňuje objavovať krásu iných európskych jazykov. Tvoríme frazeologické hádanky a nápovedy k nim. Svoje národné frazeologizmy nám zašifrujú aj partneri. So žiakmi 5., 6., 7. a 9. ročníka nás čakajú  dve videokonferencie, na ktorých sa s partnermi aj uvidíme. Na záver plánujeme interaktívny kvíz o tom, čím nás projekt obohatil. Jednoducho tak, ako hovorí názov projektu FUN WITH IDIOMS - zábava s frazeologizmami.

            Mgr. Lenka Vargová

          • RODIČOVSKÁ ZÁBAVA

          • Po dlhých 3 rokoch epidémie koronavírusu sa 25. 11. 2022 v KD Čajkov konala Rodičovská zábava rodičov , zamestnancov a priateľov školy. O tom, že sa stretla so značným ohlasom, svedčí i počet predaných lístkov. Všetkých hostí privítala zástupkyňa školy Mgr. Lucia Valachovičová prípitkom.

            V úvodnej časti zábavy sa predviedli Ela Báťová a Andrej Dzurianik Husľovým valčíkom a Vianočnou piesňou pod vedením PaedDr. Lenky Kluchovej – TŠK Junilev a Tamara Tuhá discodance tancom pod vedením Mgr. Ediny ŠeboTóthovej – Unlimeted Levice.

            Do tanca a do skorého rána hral DJ Igor Lazarek. Súčasťou zábavy bola tombola, ktorá bola aj tento rok veľmi zaujímavá. Ďakujeme Poľovníckemu ochrannému spolku DEBERČA Čajkov za zabezpečenie chutného mäsa na večeru, ktorú pripravil skúsený kuchár Anton Červenák. Počas celej zábavy nechýbalo na stoloch dobré vínko  z domácej produkcie. Sponzormi boli: Muráni - Víno Čajkov s.r.o. , Vinárstvo Kúdela a Vinárstvo Anton Uhnák .   

            Ďakujeme všetkým účinkujúcim, sponzorom a organizátorom a všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom postarali o spríjemnenie spoločného večera. Výťažok z rodičovskej zábavy sa použije na modernizáciu vyučovacieho procesu v ZŠ a v MŠ. Veríme, že sa vidíme o rok…:-)))

          • Prerušenie prevádzky MŠ z dôvodu epidemiologického výskytu chrípkového ochorenia

          • Riaditeľka Základnej školy s materskou školou,  Čajkov 285   po dohode so zriaďovateľom školy Obec Čajkov a na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom  Leviciach oznamuje rodičom materskej   školy , že  podľa Metodického usmernenia  MŠ SR č. 15/2005-R, čl. 5, odst. 2, písm. c,  z dôvodu epidemiologického výskytu chrípkového ochorenia prerušuje prevádzku v MŠ  od 15.11. 2022 do 18.11. 2022 . Prevádzka  MŠ ako i ŠJ pokračuje  dňa 21.11.2022.

          • Oznam pre rodičov ZŠ a MŠ - bezpríznakovosť

          • Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti sa predkladá s cieľom zabezpečiť bezpečné prostredie v školách a školských zariadeniach za účelom zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia detí a žiakov podľa § 152 písm. c) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „školský zákon“), a tak zachovať prezenčnú výučbu a minimalizovať riziko prerušenia výučby v triede.

            Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti rodič predkladá pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy a školského zariadenia v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka formou EduPaGE.

            V prípade, že rodič nepredloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, dieťa/žiak sa považuje za príznakového, a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať. Ak dieťa/žiak neprišiel v sprievode rodiča do školy a nepredložil „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, je potrebné dieťa/žiaka umiestniť do izolačnej miestnosti a bezodkladne kontaktovať rodiča.

            Vedenie školy

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka  ZŠ s MŠ Čajkov 285  oznamuje, že v zmysle §150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) udeľuje žiakom ZŠ a deťom MŠ na deň 

                                                                    18.11.2022 (piatok) riaditeľské voľno

                                                                  z organizačných a prevádzkových dôvodov.

            Zároveň Vám oznamujeme, že v uvedený deň nebude v prevádzke ani materská škola, školská jedáleň a školský klub detí.

            Riadne vyučovanie bude pokračovať v pondelok 21.11.202