• Exkurzia v Lesnej školu v Leviciach

          • Dňa 23. 4. 2024 žiaci 1. stupňa navštívili pri príležitosti Dňa Zeme a Apríla -  mesiaca lesov Lesnú školu v Leviciach. V Lesnej škole žiakov sprevádzali lesní pedagógovia, ktorí si pre nich pripravili zaujímavé aktivity.
            Najskôr sa všetci predstavili a každý žiak si vybral zvieratko, ktorým by chceli byť. Miestnosťou zazneli zvieratá ako sova, orol, kuna, medveď, líška a iné. Žiaci si prezreli vypchaté zvieratá, ktoré sa nachádzajú v našich lesoch, a dozvedeli sa o nich zaujímavé informácie. Zároveň si mohli overiť svoje vedomosti a poznatky z prvouky a prírodovedy. Mali možnosť ohmatať srsť niektorých zvierat, pozorovať stopy lesných zvierat, skladať puzzle zvierat z dreva, prekresľovať zvieratá a hádať zvuky, ktoré vydávajú zvieratá. Žiakov najviac zaujal edukačný dendrofón a tabuľky poznania.
            Na záver žiaci poďakovali lesným pedagógom za nové poznatky o prírode a sľúbili, že lesy a našu Zem budú chrániť.

            Mgr. Katarína Palaťková
             

          • Zápis detí do MŠ

          • Podmienky prijímania detí na predprimárne

             vzdelávanie pre školský rok 2024/2025

            Prijímanie detí na predprimárne vzdelávanie do materskej školy upravuje § 59  zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „školský zákon“) a vyhlášky Ministerstva školstva SR č. 541/2021 Z. z. o materskej škole v znení neskorších predpisov (ďalej len „vyhláška o materskej škole“).

            Termín zápisu :

            • Zápis do MŠ  v ZŠ s MŠ Čajkov  sa uskutoční 14. a 15. -teho mája  2024 v priestoroch MŠ

            Spôsob podávania žiadostí :

              Elektornicky: zákonný zástupca vyplní elektornickú žiadosť na stránke https://zscajkov.edupage.org/  (v časti elektornická prihláška ),  ktorú je potrebné  potvrdiť  detským lekárom , následne táto žiadosť sa odovzdá zástupkyni ZŠ s MŠ pre MŠ v stanovenom termíne. Elektronické vypisovanie žiadosti bude spustené  od 1. mája 2024.      

            Na predprimárne vzdelávanie sa spravidla prijíma dieťa od troch do šiestich rokov jeho veku.

            Písomné žiadosti sa  môžu  doručiť:

            • osobne, poštou, alebo odoslaním naskenovaného tlačiva prostredníctvom e-mailu,
            • elektronického podania doručeného do elektronickej schránky,
            • elektronicky cez EduPage,

            Podmienky prijímania zo zákona:

            • Na predprimárne vzdelávanie v materskej škole (MŠ) sa všeobecne prijíma dieťa od troch do 6  rokov veku.
            • Prednostne sa podľa § 59 ods. 2 školského zákona budú prijímať deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné.

             Ostatné podmienky prijatia:

            V prípade zvýšeného záujmu zákonných zástupcov o prijatie detí do MŠ a  po prijatí všetkých detí, pre ktoré bude od školského roku 2024/2025 predprimárne vzdelávanie povinné, budú na základe žiadosti zákonného zástupcu/zástupcu  do naplnenia kapacity MŠ v ZŠ s MŠ Čajkov  prednostne prijímané :

            •   deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné, podľa miesta trvalého bydliska,
            •  deti, ktoré pokračujú v plnení povinného predprimárneho vzdelávania,
            • deti, ktoré dovŕšili 4 rok veku,
            •  deti, ktoré dovŕšili 3 rok veku, 
            • majú súrodencov  navštevujúcich materskú školu,
            • v prípade prijatia dieťaťa do 3 rokov veku prednostne tie, ktoré do 31.12.2024 dovŕšia 3 roky veku a s nástupom do materskej školy k 01.09.2024. 
            • Požiadavkou  zo strany ZŠ s MŠ je  , aby dieťa. ktoré bude   priímané do MŠ   malo  osvojené základné hygienické a samoobslužné návyky a bolo  primerane samostatné (dieťa nemá plienky a cumlík, nepije z fľaše, samostatne sa naje lyžicou, napije  sa z pohára, používa WC, umýva si ruky, oblečie základné časti odevu, obuje sa),
            • ostatné, v závislosti od voľnej kapacity podľa veku.

            V prípade, ak sa zákonní zástupcovia dohodnú, že žiadosť podpisuje len jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, je potrebné túto skutočnosť doložiť spolu so žiadosťou o prijatie dieťaťa do MŠ. 

            Rozhodnutie o prijatí/meprijatí dieťaťa do MŠ:

            Riaditeľka základnej školy s materskou školou vydá rozhodnutie o prijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie od 1. septembra príslušného školského roka najneskôr do 30. júna kalendárneho roka, ktorým sa príslušný školský rok začína.

             

            Usmernenie_prijimanie_do_MS_2024.pdf

             

            PaedDr. Alena Miškovičová

            riaditeľka  školy

             

            Prerokované so  zriaďovateľom dňa 25.4. 2024

          • DEŇ ZEME V MŠ

          • Deň Zeme sa každoročne koná 22.4. V našej  materskej škole sme na tento deň nezabudli. V každej vzdelávacej oblasti formou hry a zážitkového učenia boli deťom pripravené zaujímavé aktivity. Malé lienky sa prostredníctvom rôznych aktivít spoločne zamerali  na triedenie odpadu. Výtvarné práce boli vyrobené z odpadového materiálu- farebné kontajnery z kartónu a veľká sedmokráska zo starej nefunkčnej metly. Zaspievali si pieseň o triedení odpadu „Aj keď sme len malé deti, aj my vieme triediť smeti“ a pozreli si poučnú prezentáciu o recyklácii. Počas súťažno - pohybovej aktivity sa deti zahrali na recyklačných škriatkov a prekonávali rôzne prekážky. Deti si presadili fazuľku do zeme, ktorá vyklíčila iba pomocou vaty, do ktorej ju uložili a pravidelne polievali. Odmenou pre deti za aktivitu a šikovnosť bola vystrihovačka na danú tému a zdravá sladká odmena. Deti v triedach Veľké lienky  si tiež pripomenuli Deň Zeme rôznymi aktivitami. Každé dieťa si vyrobilo strom, ktorým symbolicky zveľadili našu planétu. V diskusii deti navrhovali, akými spôsobmi by sme mohli našu prírodu chrániť, prečo je to dôležité a čím by i oni mohli k jej ochrane prispieť.

            Pripomenuli sme si taktiež dôležitosť separácie odpadu a možnosti recyklácie. Z odpadového materiálu si dievčatá vyrobili vázu a chlapci lietadlo. Pestovať vzťah k ochrane životného prostredia je dôležité už odmalička, preto veríme, že sa budeme všetci spolupodieľať na ochrane planéty pre ďalšie generácie. Do osláv Dňa Zeme v MŠ sme zapojili i našich rodičov a to prostredníctvom projektu „Dajme veciam druhú šancu“. Spolu s deťmi mali vytvoriť výrobok z niečoho starého, nepotrebného, čo by inak vyhodili. Pestovať vzťah k ochrane životného prostredia je dôležité už od útleho veku a preto je potrebné spolupodieľať sa na ochrane planéty pre ďalšie generácie.

            Jaroslava Miháľová

          • Tekovské koliesko

          • Tradície, zvyky a obyčaje boli a sú našim kultúrnym bohatstvom. Je našou povinnosťou chrániť si toto dedičstvo, zvelaďovať ho a hlavne nezabúdať na svoje korene. Aj to bol jeden z dôvodov, aby sme sa s deťmi   zúčastnili  dňa 14. apríla jubilejného 10. ročníka prehliadky ľudovej slovesnosti detí materských škôl s názvom TEKOVSKÉ  KOLIESKO. Pripravili sme si  pásmo s názvom Paste sa húsky, paste. Deťom sa darilo a mali sme z vystúpenia  pekný kultúrny zážitok. Ďakujeme všetkým rodičom za spoluprácu.

            Odmenou pre nás bol pamätný list a darček. Robí nám veĺkú radosť, že sme mohli pekne reprezentovať našu ZŠ s MŠ.

            Bc. Anetta Karácsonyiová

          • Otvorená hodina pre budúcich prvákov

          • V piatok 5. apríla  sa naši predškoláci zúčastnili otvorenej hodiny v triede 1. ročníka v základnej škole.  Privítala ich triedna  pani učiteĺka aj s prvákmi. Pripravila si pre nich rôzne zaujímavé aktivity.

            Predškoláci  mohli vidieť, ako prebieha taká vyučovacia hodina. Prváci nám ukázali ako krásne  vedia čítať, písať aj počítať. Naši budúci predškoláci sa tiež nedali zahanbiť a predviedli , čo sa naučili v  materskej škole.Vedeli sa predstaviť svojim menom, určovali prvú  hlásku v slove, dokázali pomenovať zvieracie rodinky aj porátať rôzne predmety v triede. Za svoju snahu ich  pani učiteĺka obdarila medailou a pochvalou.

            Tešíme sa, že všetci naši predškoláci sa zapísali do ZŠ s MŠ v Čajkove  a budú sa  vzdelávať samostatne v triede 1. ročníka.

            Bc. Anetta Karácsonyiová

          • Usmernenie k zápisu detí do 1. ročníka na šk. rok 2024/2025

          • Základné informácie:

            • Zákonní zástupcovia detí, ktoré do 31. augusta 2024 dovŕšia 6. rok a dosiahnu školskú zrelosť, ako aj deti, ktorým už bol začiatok školskej dochádzky odložený v predchádzajúcom roku, sú povinní svoje deti prihlásiť na zápis do 1. ročníka základnej školy.
            • Prednostne sa budú prijímať deti s trvalým pobytom v našej spádovej oblasti .
            • Na plnenie povinnej školskej dochádzky je povinný rodič prihlásiť aj dieťa, ktoré v  nasledujúcom školskom roku 2024/2025 bude pokračovať v plnení povinného  predprimárneho vzdelávania v materskej škole (tzv. odklad), pretože takéto dieťa dosiahne šesť rokov veku do 31. 08. 2024.
            • Od 1.1.2021 nastala zmena v postupe pri odklade povinnej školskej dochádzky:
            • Zákonný zástupca dieťaťa, ktoré dosiahne do 31.8.2024 vek šiestich rokov, ale nedosiahne školskú zrelosť, musí požiadať riaditeľa príslušnej materskej školy buď o prijatie dieťaťa do materskej školy (ak predtým nenavštevovalo materskú školu), alebo o pokračovanie vzdelávania v materskej škole.

             

            • Kedy  možno prijať aj dieťa, ktoré nedovŕši šiesty rok veku:
            • musí mať absolvované predprimárne vzdelávanie; zákonný zástupca predloží potvrdenie príslušnej materskej školy (Príloha č.1), pokiaľ dieťa nenavštevovalo MŠ v Čajkove,
            • musí byť súhlasné vyjadrenie CPPaP,
            • musí byť súhlasné vyjadrenie detského pediatra.

             

            • Žiaci sa od 1. ročníka budú mať anglický jazyk  - 1 hod. týždenne.
            • V ponuke na budúci školský rok nám pribudnú aj poobedňajšie záujmové útvary.
            • Zoznam pomôcok zverejníme na webstránke školy.

             

            Postup pri zápise dieťaťa:

            • Zákonní zástupcovia vyplnia elektronickú prihlášku online na stránke školy, ktorú zverejníme 3. apríla 2024 . Prosíme rodičov, aby pred odoslaním dôkladne skontrolovali údaje (rodné číslo, bydlisko a kontaktné údaje). Prihláška je podaná a podaná, ak  je podpísaná zákonnými zástupcami. 
            • Pri zápise, ktorý prebehne 9. apríla 2024, zákonný zástupca dieťaťa predloží:
            • rodný list dieťaťa (ak je v rodnom liste uvedený len jeden rodič, všetky dokumenty podpisuje práve tento rodič, ak sú v rodnom liste uvedení obidvaja rodičia, všetky dokumenty podpisujú obaja rodičia, ak súd neurčil inak),
            • občianske preukazy oboch zákonných zástupcov (ak sú v rodnom liste uvedení),
            • vytlačenú a podpísanú elektronickú prihlášku oboma zákonnými zástupcami,
            • preukázateľný doklad o zdravotnom postihnutí dieťaťa alebo o špeciálnych výchovno-vzdelávacích potrebách dieťaťa (doložiť najneskôr do 15. júna 2024).

             

            Podpisy zákonných zástupcov na prihláške:

            • sa vyžaduje od oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

            Výnimky:

            • jednému rodičovi bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností  ( je možné preukázať neoverenú kópiu rozhodnutia súdu ),
            • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (je možné preukázať potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu ),
            • zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou  a vec neznesie odklad, rodič predloží písomné vyhlásenie (Príloha č.2),
            • ak sa zákonní zástupcovia dohodnú, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, musia riaditeľovi školy doručiť  písomné vyhlásenie (Príloha č.3).

             

            Rozhodnutie o prijatí / neprijatí a doručenie rozhodnutia:

            • sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa,
            • sa doručí len jednému zákonnému zástupcovi, ak sa zákonní zástupcovia dohodli a spolu s podanou prihláškou doručili riaditeľovi školy písomné vyhlásenie (Príloha č.3),
            • v prihláške je uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, doručí sa rozhodnutie len na uvedenú adresu,
            • ak zákonní zástupcovia majú v prihláške rôznu doručovaciu adresu, rozhodnutie sa doručuje každému zákonnému zástupcovi osobitne.

             

            O prijatí / neprijatí dieťaťa do 1. ročníka základnej školy rozhodne riaditeľka školy do 15. júna 2024.

            Prosíme rodičov, aby sledovali webstránku školy (www.zscajkov.edupage.org) .

            Prostredníctvom telefonického alebo mailového kontaktu Vám, žiaľ, nevieme podať viac informácií ako bude zverejnených na stránke školy.

            Zápis prebehne prezenčne za účasti detí 9. apríla 2024  od 13:30 do 17:00 hod.

            Návrat žiadneho dieťaťa prijatého na základné vzdelávanie, ktoré sa od 1. septembra stane žiakom základnej školy, späť do materskej školy už nie je možný.

            PRÍLOHY:

            Usmernenie_-_Zapis_do_1._roc._ZS.pdf

            Priloha_c._1_-_Potvrdenie_o_plneni_povinneho_predprimarneho_vzdelavania.doc

            Priloha_c._2_-_Cestne_vyhlasenie_ZZ.doc

            Priloha_c._3_-_Pisomne_vyhlasenie_ZZ.doc

            PaedDr. Alena Miškovičová

            riaditeľka školy

          • Deň otvorených dverí v ZŠ

          • Dňa 26.3.2024 sa otvorili všetky dvere našej školy dokorán.  V priestoroch budovy základnej školy sme privítali našich  budúcich prváčikov. Pani učiteľky si pripravili pre deti zaujímavé stanovištia.  Hneď pri vstupe do budovy školy všetkých vítala nádherná vôňa perníčkov, ktoré si mohli aj deti povykrajovať a upiecť v našej cvičnej kuchynke. V prírodovednej učebni mali deti možosť  zasadiť si vlastné rastlinky, spoznať niektoré časti ľudského tela, pod lupou preskúmať malinkú električku, alebo si zobrať do ruky pakobylky. V školskej  knižnici vítali deti pani učiteľky slovenského jazyka. Vítali ich  rôznymi hádankami zo známych rozprávok. Taktiež si deti vyskúšali poskladať z písmen svoje meno alebo napísané slovíčko. Pre deti sme pripravili aj stanovište s hravou angličtinou, na ktorom si deti precvičili počítanie, zvieratká, farby  v anglickom jazyku. A aký by to bol Deň otvorených dverí bez tvorivých dielní? Detičky si mohli vyrobiť veľkonočných zajačikov, vajíčka a dokonca si mohli vyskúšať aj viazanie šnúrok na topánkach, ktoré si sami navrhli. Nakoniec si mohlo každé dieťa poriadne zašportovať pred budovou školy, kde pre nich boli pripravené rôzne aktivity. Mohli hádzať na cieľ,strielať na bránu, alebo  skákať na frekvenčnom rebríku.

            Ďakujeme všetkým pani učiteľkám za prípravu aktivít. Detičkám sa veľmi páčilo a veru sa  im nechcelo ani odísť, čo nás veľmi teší. Dúfame, že  sa vidíme so všetkými deťmi na zápise do 1. ročníka dňa.9.4.2024.

            Mgr. Michaela Drdošová

          • Naše telá sú prevažne z vody. Našu planétu tvorí hlavne voda. Môže sa teda zdať, že voda je všade a je bezcenná. Je to inak. Dostupnosť vody sa stále znižuje. Chceme učiť deti vážiť si všetko, bez ohľadu na to, či je toho málo alebo nedostatok. V duchu týchto myšlienok prebehol 22. marec v čajkovskej škole a škôlke.Uskutočnili sa rôzne tvorivé aktivity určené pre detské prstočky ako vyfarbovačky a maľovačky, vystrihovačky, nafukovačky alebo ponorovačky( vysvetlia deti  )aktivity určené pre ich ušká ako rozprávky a rozhovory s cieľom zasiahnuť ich srdcia. Staršie deti sa pozreli na vodu tak trochu viac vedecky- rozprávali sa o kolobehu vody, jej skupenstvách, využili moderné metódy( napr. brainwriting) a moderné technológie.Ale aj oni si užili na hodine o vode zábavu- tvorili jedlé molekuly vody z chrumiek a vyplnili zábavný kvíz Kahoot o vodných zaujímavostiach. Z viacerých kútov školy znela známa chytľavá pesnička Voda od Mira Jaroša. Veď voda je život. Sme za ňu vďační.

            Mgr. Lenka Vargová

          • Príchod jari v MŠ

          • Poslednú nedeľu pred Veľkou nocou, ktorá sa nazýva Smrtná nedeľa, bolo zvykom rozlúčiť sa so zimou. Sprievod dievčat vynášal figurínu Morenu oblečenú v ženských šatách, ktorá predstavovala zimu, aby ju pri potoku zapálili a následne ju v ňom utopili. Tým sa zbavili zimy a chorôb, aby už mohla prísť jar.

            Nasledujúca nedeľa, nazývaná Kvetná nedeľa, bola oslavou príchodu jari. Touto nedeľou sa začínajú najvýznamnejšie kresťanské sviatky - Veľká noc. 

            Keď všetko navôkol začínalo rozkvitať, ľudia oslavovali zrod nového života. 

            Medzi prvými rozkvitajúcimi rastlinami sú takzvané bahniatka. Bolo zvykom si ich na Kvetnú nedeľu požehnané priniesť do domu. Tento zvyk mal zabezpečiť ochranu rodiny, zvierat i úrody. Gazdiné nimi obkladali kríže, trámy vstupu do domu, prikladali ich napríklad i k obiliu či zemiakom na sadenie, pre bohatú úrodu a taktiež ich dávali zvieratám, aby boli zdravé.

            My sme si s deťmi z materskej školy tieto tradície pripomenuli. Utopili sme Morenu  a naším spevom potešili pani riaditeľku i pána starostu so zamestnancami  ObÚ. Zaspievali sme im pieseň o Kvetnej nedeli a popriali požehnané veľkonočné sviatky.

            Význam týchto obyčajov pre našich predkov prišiel deťom do materskej školy priblížiť  etnograf - pán Hudec. Deti si mohli vyskúšať viazanie stúh na rozkvitnuté vetvičky, pletenie prútov, vynášanie Moreny a ďalšie zaujímavé zvyky. Pripomenuli sme si mnohé zvyky a tradície, ktoré našim predkom symbolizovali cykly a zmeny v prírode.

            Deti sa tak mohli oboznámiť, ako sa žilo v minulosti.

            Mgr. Miroslava Harmanová 

          • Tvorivosť detí v ŠKD

          • Je úžasné, ako naše deti majú záujem o pobyt v družine! Navštevujú ju deti od 1. po .5 ročník . Je to miesto, kde deti nachádzajú oddych a relaxujú po náročnom dni v škole. Je dôležité, aby deti mali možnosť vyjadriť svoje záujmy a vymaniť sa zo školského prostredia. Či už sa jedná o tvorivé hry, vonkajšie aktivity alebo jednoducho voľný čas na relaxáciu, družina im poskytuje priestor na nabratie nových síl a na prejavenie ich osobnej tvorivosti. Je skvelé, že majú takéto miesto, kde môžu byť sami sebou a cítiť sa pohodlne.

            Družina je skvelým miestom pre deti, kde môžu objavovať nové záujmy, učiť sa spolupracovať s ostatnými a rozvíjať svoje schopnosti. Je skvelé vidieť, ako sa deti nadchnú pre rôzne aktivity a ako sa v tomto prostredí rozvíjajú nielen intelektuálne, ale aj sociálne a emocionálne. Takéto prostredie podporuje ich osobný rast a sebavedomie. Je to miesto, kde pani vychovávateľky rozvíjajú  zvedavosť a tvorivosť detí. 

            Jedno popoludnie vyrobili pohyblivé medúzy vo fľaši. Pomocou spiniek a plastovej slamky. Tie ponorili do uzavretej fľaše s vodou. Stláčaním fľaše sa medúzy pohybovali smerom hore a dole.Bola to  fantastická zábava a skvelý spôsob, ako spojiť kreativitu s vedomosťami o vede. Takýmito aktivitami pani vychovávateľkami nielenže podporujú deti v ich tvorivosti, ale aj ich zaujímajú o prírodné javy a procesy. Je úžasné, ako takéto jednoduché experimenty môžu rozvíjať ich záujem o svet okolo nich.

          • Voda je život!

          • Naše telá sú prevažne z vody. Našu planétu tvorí hlavne voda.Môže sa teda zdať, že voda je všade a je že bezcenná. Je to inak. Dostupnosť vody sa stále znižuje. Chceme učiť deti vážiť si všetko, bez ohľadu na to, či je toho málo alebo dosť.

            V duchu týchto myšlienok prebehol 22. marec v čajkovskej škole a materskej škole.Uskutočnili sa rôzne tvorivé aktivity určené pre detské prstíčky ako vyfarbovačky a maľovačky, vystrihovačky, nafukovačky alebo ponorovačky            ( vysvetlia deti  ) aktivity určené pre ich ušká ako rozprávky a rozhovory s cieľom zasiahnuť ich srdcia. Staršie deti sa pozreli na vodu tak trochu viac vedecky- rozprávali sa o kolobehu vody, jej skupenstvách, využili moderné metódy( napr. brainwriting) a moderné technológie.Ale aj oni si užili na hodine o vode zábavu- tvorili jedlé molekuly vody z chrumiek a vyplnili zábavný kvíz Kahoot o vodných zaujímavostiach. Z viacerých kútov školy znela chytľavá pesnička Voda od Mira Jaroša. Veď voda je život. Sme za ňu vďační.

            Mgr. Lenka Vargová

          • Exkurzie žiakov a Testovanie - T9

          • V deň , kedy  sa naši deviataci zúčastnili Testovania – T9, aby sa minimalizovalo  rušenie a udržala koncentrácia žiakov 9. ročníka  počas testovania, sa žiaci 1.- 4 . zúčastnili exkurzie v zážitkovom a vzdelávacom centre - Atlantis Center Levice  a žiaci ročníkov 5.- 8. navštívili Panthera park v Turej.

            Žiakov 1. stupňa na úvod  čakal program s názvom Vesmír, kde sa žiaci dozvedeli mnoho nových a zaujímavých informácií o planétach a kozmonautoch. Na záver vesmírneho programu si niektorí žiaci obliekli skafander kozmonautov a iní zase vyskúšali ako sa sedí v kabíne vesmírnej rakety. Po vesmírnom programe sa žiaci presunuli k dlhoočakávaným vedeckým hrám. Najviac zábavy si užili s obrovskými bublinami, do ktorých sa sami zmestili. Radosť im spravili aj interaktívne exponáty  a žeriav, ktorý sa naučili ovládať nielen chlapci. Žiaci skladali rôzne hlavolamy, vytvárali bubliny z lávovej lampy a stavali rôzne mosty z kociek. Pomocou vedeckých hračiek mohli tiež bližšie porozumieť fyzikálnym javom a zistiť, že učenie môže byť zábavné a hravé.  

            Kým naši deviataci bojovali ako levy , aby získali čo najlepšie výsledky na testovaní, boli sme sa  so zvyškom druhého stupňa pozrieť, ako trávia deň na levickom vidieku ozajstné šelmy z celého sveta.

            Panthera Park v Turej práve otvoril svoje brány po zimnej uzávierke a my sme boli prví návštevníci. Žiaci dostali zadanie edukatívnej šifrovačky, pri ktorej bolo potrebné hľadať informácie o zvieratách v parku. V tajničke sa skrývala odpoveď na otázku, podľa ktorého zvieraťa je pomenovaný park. Vyzbrojení mrkvičkou a orieškami na kŕmenie  sa rozprćhli po teréne. Hlučné a krvavé raňajky u rodinky bielych tigrov nám nahnali zimomriavky, ale ostatné mačkovité šelmy sa pokojne vyhrievali na jarnom slniečku. 

            Všetkých  tiež očaril papagáj kakadu, ktorý nám zreteľne vysloveným “Ahoj! “slušne odpovedal na pozdrav.  Ďalšími favoritmi boli vydričky drankajúce prilepšenie v podobe rybičiek, rôzne druhy malých opičiek  a surikaty stojace ako panáčiky na zadných nohách. Bolo to príjemne strávené dopoludnie a zároveň  sa žiaci  dozvedeli veľa nového.

            Samozrejme, všetci dúfame, že deviataci napísali testy  z matematiky a slovenského jazyka dobre a že ich výsledky budú pozitívne. Monitorovanie ich úspechu je dôležité nielen pre nich samotných, ale aj pre ich ďalší akademický a osobný rast. Budeme držať palce, aby dosiahli výborné výsledky!

             

            Mgr. Marta Turčanová

            Ing. Magdaléna de Haas Horváthová

             

             

             

             

          • Ponožková výzva

          • Ponožková výzva v ZŠ s MŠ Čajkov bola prijatá. Dňa 21.3. sa celosvetovo oslavuje Deň Downovho syndrómu. Tento deň nie je ani náhodou stanovený na tento dátum len tak. Pri tomto ochorení má totiž dieťa 3 kópie chromozómu 21 namiesto dvoch. Svetový Deň Downovho syndrómu je spojený s ponožkovou výzvou. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili v našej škole do ponožkovej výzvy a symbolicky podporili Svetový Deň Downovho syndrómu.

            Mgr. Katarína Palaťková

          • "Dedičstvo otcov zachovaj nám pane"

          • "Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane"  -  veta, ktorá sa často používa v náboženských modlitbách . Táto veta je zvyčajne súčasťou modlitieb o zachovanie hodnôt, tradícií a múdrosti predkov pre budúce generácie. V srdci tejto prosby cítiť želanie udržať si hodnoty a učenia, ktoré boli odovzdané z minulosti, aby sa mohli preniesť do budúcnosti.

            Návšteva miestneho múzea starožitností v Čajkove bola vynikajúcim spôsobom, ako viesť žiakov k regionálnej výchove. Viesť žiakov v škole k regionálnej výchove je dôležitým aspektom vzdelávania, ktorý podporuje porozumenie a prepojenie s miestnym prostredím, kultúrou a dejinami.

            Navštívili sme ho so žiakmi 3. a 4. ročníka , kde mali  žiaci  možnosť osobne preskúmať regionálne dedičstvo našich predkov. Bola to príležitosť, ako umožniť žiakom  posilniť ich vzťah s miestnym prostredím. Verím, že pomôže žiakom  lepšie pochopiť ich identitu a prispieť k udržateľnému rozvoju nášho regiónu.

            PaedDr. Alena Miškovičová

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

          • Veríme, že vám s nami bude dobre…

            …sme vďační, potešení, nadšení,  keď sa otvoria dvere našej školy, vy naozaj prichádzate;

            - využite  možnosť vidieť priamo priestory našej školy a zažiť atmosféru niektorých záujmových krúžkov: 

            Hravá biológia

            Krúžok šikovných rúk

            Novinársky krúžok

            Recepty starých mám

            Stolnotenisový krúžok

            Športovo-pohybové hry

            a nahliadnuť do  školskej kuchynky, školskej dielne  a ďalších odborných učební.

            ĎAKUJEME za Váš čas (vieme, že to nie je samozrejmosť)....

          • Darujte 2% škole

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            obraciame sa na Vás so žiadosťou o poukázanie 2 % zaplatenej dane z príjmov v prospech Občianskeho združenia – Rodičia a priatelia ZŠ Čajkov, ktoré podporuje našu školu morálne, materiálne aj finančne.

            Tieto finančné prostriedky pre Vás nepredstavujú žiadne dodatočné náklady, pretože pochádzajú z už zaplatených daní. 

            Škola ich použije na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu, materiálneho-technického vybavenia, príp. na uskutočňovanie rôznych programov a projektov školy, exkurzií a výletov.
            Ak Vám robí ročné zúčtovanie zamestnávateľ, po vyplnení priloženého tlačiva ho môžete buď vrátiť nám do školy alebo odovzdať na daňový úrad podľa Vášho bydliska. Ak si vypĺňate daňové priznanie sami, priamo v ňom môžete určiť prijímateľa, t. j. Občianske združenie - Rodičia a priatelia ZŠ Čajkov.
            Potrebné tlačivo Vám zasielame ako prílohu , prípadne si ich môže Váš syn/dcéra vyzdvihnúť u triedneho učiteľa. Podobne ho nájdete aj na web-stránke školy: 
            https://zscajkov.edupage.org/percenta2/  

            PRÍLOHA:

            vyhlasenie_dve_percenta_2024                         

                                                                                                                                               Ďakujeme!